Durian bez zápachu

10.5.2007
Struktura sloučenin vytvářejících durianový pach, vpravo dole rozpůlený plod mohutného stromu Durio zibethinus

O tropickém ovoci durianu je známo, že před dosažením zralosti je tuhý a nechutný, po překročení zralosti pak úžasně páchne, takže je použitelný pouze dva až tři dny, kdy je zralý a nesmírně lahodný. Thajští vědci nyní vyvinuli durian, který vůbec nezapáchá a bude tedy povoleno ho používat i na recepcích a v letadlech.

27.1.2017: Analýza, kterou provedli Jia-Xiao Li, Peter Schieberle a Martin Steinhaus z Deutsche Forschungsanstalt für Lebensmittelchemie, ukázala, že typický zápach durianů, plodů durianu cibetkovitého (Durio zibethinus) vytvářejí přednostně ethyl (2S)-2-methylbutanoát a 1-(ethylsulfanyl)ethan-1-thiol. Jejich struktury vidíme na obrázku.

Odeslat komentář k článku "Durian bez zápachu "



Opište text z obrázku:

Diskuse/Aktualizace