vegani mají vyšší riziko zlomenin - tofu

Tofu, důležitý zdroj bílkoviny pro vegany a vegetariány, foto DryPot, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons.

Rozsáhlá studie ukázala, že šance veganů a vegetariánů, že si pořídí zlomeninu, jsou vyšší než u běžné všežravé populace. Podobně jsou na tom i jedlíci pouze rybího masa zvaní pescetariáni podle italského výrazu pro ryby pesce (angl. pescetarians). Výsledky shrnuje první autor publikace Tammy Y. N. Tong z University of Oxford: „Jedná se o první komplexní studii o obecných rizicích a místně specifických zlomeninách u lidí s různými dietami. Zjistili jsme, že vegani mají vyšší riziko zlomenin obecně, což vedlo k téměř 20 případům navíc na 1.000 lidí během desetiletého období ve srovnání s lidmi, kteří jedli maso. Největší rozdíly byly u zlomenin kyčle, kde riziko u veganů bylo 2,3krát vyšší než u lidí, kteří jedli maso, což odpovídá 15 případům navíc na 1.000 lidí za 10 let.“ Vegani trpí častěji zlomeninami pánve, nohou a obratlů, zatímco pescetariáni a vegetariáni si spíš zlomí kyčel. Příčinou je zřejmě nižší příjem vápníku a bílkovin. Vzhledem k tomu, že studie proběhla na indoevropské populaci, pro celosvětové zobecnění je třeba další výzkum. Obecně vegani mají vyšší riziko zlomenin, ale pro použitelnost výsledků studie pro prevenci je nutné prostudovat i další faktory. Je žádoucí prozkoumat vliv věku a pohlaví, ale i vitamínů D a B12 i růstového faktoru IGF-1.

Popis studie

Studie zahrnuje údaje od 54.898 lidí naverbovaných v letech 1993 až 2001. Z nich 29.380 maso jedlo, 8.037 jedlo jen rybí maso, 15.499 bylo vegetariánů a 1.982 veganů. Jde o dostatečný počet osob. Tato studie nestrádá častými nedostatky soudobého výzkumu, který zhusta vyvozuje dalekosáhlé závěry ze studia pár desítek lidí. Stravovací návyky zaznamenali vědci při zapojení do studie a znovu v roce 2010 a účastníky sledovali po dobu průměrně 18 let. Během té doby došlo k 566 zlomeninám ruky, 889 zápěstí, 945 kyčle, 366 nohy a 467 frakturám na dalších významných místech definovaných jako klíční kost, obratel nebo žebra. Tong, T.Y.N., Appleby, P.N., Armstrong, M.E.G. et al. Vegetarian and vegan diets and risks of total and site-specific fractures: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMC Med 18, 353 (2020). https://doi.org/10.1186/s12916-020-01815-3