Občas mě překvapí, jak jednoduché a zároveň přínosné věci je pořád možné vymyslet. Porovnejme balíček špaget a balíček těstovin farfalle, jak je vidíme na obrázku nahoře. Špagety jsou pěkně na těsno srovnány jedna vedle druhé, takže zaberou mnohem méně prostoru než motýlkovité farfalle. Ty tak pěkně neuspořádáme, protože jsou zprohýbané a stočené. Oba balíčky obsahují shodně po půl kilogramu těstovin. Objem špaget je ve srovnání s farfalle zjevně zhruba poloviční. Kdyby se všechny druhy těstovin daly natěsnat jako špagety, ušetřili bychom na obalech a na nákladech přepravy. Řešení je při tom velice prosté. Těstoviny vytvaruje rýhování. Při vaření voda proniká do těstovin a zvětšuje jejich objem. Pokud na jednom povrchu vytvoříme vhodný rýhovaný obrazec, bude tato strana bobtnat pomaleji než nerýhovaná. Během vaření se těstoviny zprohýbají samy. Můžeme tak vytvářet různé tvary. V obalu budou na těsno jedna na druhé a požadovaný prostorový tvar zaujmou až při vaření.
Inspirace
O původu myšlenky říká šéfka týmu Lining Yao z Carnegie Mellon University v pensylvánském Pittsburghu: „Inspirovalo nás také úsilí nábytkářského průmyslu o úsporu místa tím, že produkty vytvoříme co nejplošší, čímž se usnadní skladování a sníží se uhlíková stopa spojená s přepravou. Rozhodli jsme se proto prozkoumat, zda bychom mohli použít technologie samo se utvářejících materiálů, na které pracujeme, k výrobě těstovin v plochém balení.“ Těstoviny vytvaruje rýhování, a to jak čerstvé, tak vysušené. V ústech nepoznáte rozdíl mezi před vařením tvarovanými a rýhovanými těstovinami.
Metoda funguje pro všechny materiály, které mají tu vlastnost, že v rozpouštědle nabývají na objemu. Rozpouštědlem nemusí být nezbytně voda. Navíc jde o velmi levný způsob nevyžadující složitá zařízení nebo velké investice. Nabízí se tu možnost vytvářet rozličné tvary třeba ve spolupráci s aditivními technologiemi neboli 3D tiskem.
Ye Tao et al., Morphing pasta and beyond, Science Advances 05 May 2021: Vol. 7, no. 19, eabf4098, DOI: 10.1126/sciadv.abf4098
Nejnovější komentáře