Kuchyňský cukr nacházíme v mořském dně
Nečekaně kořeny vylučují sacharózu u podvodní rostliny posidonie mořská (Posidonia oceanica, angl. Neptune grass). Sacharóza je chemické označení kuchyňského cukru. I když hlavním zásobním sacharidem rostlin je fruktóza, známe řadu rostlin, které sacharózu produkují. K nejznámějším patří třtina cukrová (Saccharum officinarum, angl. sugar cane) a řepa cukrovka (Beta vulgaris var. altissima). Nicméně každá z těchto rostlin schraňuje sacharózu uvnitř svého těla. Proč cenou surovinu posidonie mořská vylučuje, vysvětluje první autorka publikace Emilia Maggie Sogin nyní z University of California v Mercedu: „Mořské trávy produkují cukr během fotosyntézy. Za průměrných světelných podmínek využívají rostliny většinu těchto cukrů pro svůj vlastní metabolismus a růst. Ale když je světlo velmi silné, například v poledne nebo v létě, produkují více cukru, než mohou spotřebovat nebo uložit. Pak přebytečnou sacharózu uvolňují do své rhizosféry – něco jako bezpečnostní ventil.“
Kořeny vylučují sacharózu, ale není ji až tolik
Rhizosféra zahrnuje povrch a nejbližší okolí rostlinných kořenů a půdu kolem nich a mezi nimi. Termín mořská tráva označuje jediné kvetoucí rostliny, které rostou v mořské vodě. Patří mezi ně i zmíněná posidonie mořská, která roste ve Středozemním moři. Její porost na dně u francouzského středomořského pobřeží vidíme nahoře na obrázku, foto Frédéric Ducame, CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en. Celosvětově v rhizosféře mořských trav může být 0,6 až 1,3 milionu tun cukru. Uvážíme-li, že lidská roční produkce cukru činí 160 milionů tun, nejde o ohromující množství.
A co hladové mikroorganismy?
Zajímavé rovněž je, že uvolněný cukr okamžitě nesežerou hladové mikroorganismy, kterých je v takovém prostředí plno. Mořské trávy kořeny vylučují sacharózu, ale zároveň i fenolové sloučeniny, které mikroorganismům brání v jejím sežrání. Proč? Emilia Maggie Sogin k tomu říká: „Teprve začínáme chápat těsné a komplikované interakce mořských trav s mikroorganismy v mořské rhizosféře.“
Sogin, E.M., Michellod, D., Gruber-Vodicka, H.R. et al. Sugars dominate the seagrass rhizosphere. Nat Ecol Evol (2022). https://doi.org/10.1038/s41559-022-01740-z
Nejnovější komentáře