Hubko, houbičko, kdo v tobě přebývá?
Ideální prostředí pro růst mikroorganismů představují houbičky na mytí nádobí. Pokud se urodí, jeden kubický centimetr takové hubky jich obsahuje 54 milionů. Porézní, avšak vzdušné a vlhké prostředí vnitřku houbičku se zbytky jídla představuje výtečné prostředí pro život a množení jednobuněčných. Různé velikosti pórů umožňují mikroorganismům, aby vybraly přesně to prostředí, které jim vyhovuje. Tenké póry upřednostní bakterie, které žijí osamoceně. V těch rozměrnějších najdou přístřeší symbioticky žijící druhy. Dlouhodobě používaná kuchyňská houbička představuje ráj mikroorganismů. Použití různých kuchyňských dezinfekčních prostředků, jako bělidlo, soda, ocet nebo citronová šťáva moc nepomáhá. I dlouhé máčení zahubí nanejvýš 85 % mikroorganismů, což je příliš málo. Vyvaření ve vodě pomůže, ale jde o energeticky náročný proces. Výměna houbičky jednou týdně také přinese zlepšení. Než z nové kuchyňské houbičky vznikne ideální inkubátor pro mikroorganismy, přece jen několik dní trvá.
Houbička představuje ráj mikroorganismů, jak z ní uděláme peklo?
Nejlepší metoda je ohřívání v mikrovlnné troubě. Doporučuje to Agricultural Research Service, hlavní výzkumná agentura ministerstva zemědělství Spojených států (U.S. Department of Agriculture). Namočenou, rozhodně ne suchou houbičku strčíme do mikrovlnky nastavené na standardní výkon tak na dvě minuty. Jde vlastně o sterilizaci houbičky vroucí vodou a párou. Zničíme tak 99,99999 % mikroorganismů. Jde o levnější proceduru než vaření houbičky ponořené do vody v hrnci. V mikrovlnce ji nesmíme ohřát příliš. Vyplatí se trochu opatrnosti a nepřetržité sledování. Houbička je z plastu a delší mikrovlnkování by mohlo vést k jejímu poškození, rozkladu až zahoření. Možné je i umytí kuchyňských houbiček v myčce, kdy musíme počkat až do jejího vyschnutí.
Bakterie, prvoci, houby
Houbička představuje ráj mikroorganismů, ale co jsou mikroorganismy? V této aktualitě jde o bakterie, prvoky i jednobuněčné houby. Přestože jde o jednobuněčné tvory, dosti se od sebe liší. Patří do rozdílných říší organismů. Obecně můžeme k mikroorganismům zařadit i jednobuněčné řasy, ty však v kuchyni nežijí. Nahoře na obrázku vidíme velmi rozšířenou bakterii Escherichia coli na snímku rastrovacího elektronového mikroskopu. Foto byfkfkrErbe, digital colorization by Christopher Pooley, both of USDA, ARS, EMU., Public domain, via Wikimedia Commons.
Wu, F., Ha, Y., Weiss, A. et al. Modulation of microbial community dynamics by spatial partitioning. Nat Chem Biol 18, 394–402 (2022). https://doi.org/10.1038/s41589-021-00961-w
https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2007/best-ways-to-clean-kitchen-sponges/#:~:text=Every%20kitchen%20has%20at%20some,foodborne%20pathogens%2C%20yeasts%20and%20molds
Nejnovější komentáře